Hakem Değerlendirme Politikası

Atatürk Üniversitesi yayınladığı dergi ve kitaplarda çift-kör hakemlik politikasını benimser. Yayınlanmak üzere Atatürk Üniversitesi dergilerine gönderilen tüm yazılar, alanında uzman editörler, alanında uzman kişiler ve bağımsız dış hakemler tarafından çift-kör hakem değerlendirme sürecine uygun olarak değerlendirilir. Hakem değerlendirmesi süreci başlamadan önce, temel gereksinimler açısından herhangi bir yetersizlik bulunmadığından emin olmak için ön kontrole ve iThenticate yazılımı ile intihal kontrolüne tabi tutulurlar. Dergilerde nihai karar baş editörler tarafından verilir.

Hakem süreci sırasında hakemlerin aşağıdaki hususları dikkate alarak değerlendirmelerini yapmaları beklenir.

-Çalışma yeni ve önemli bir bilgi içeriyor mu?

-Yöntem bütünlüklü ve anlaşılır şekilde tanımlanmış mı?

-Yapılan yorum ve varılan sonuçlar bulgularla kanıtlanıyor mu?

-Fikirler ve destekleyici noktalar kapsamlı bir şekilde organize edilmiş mi?

-Dil kalitesi yeterli mi?

Hakemler, gönderilen makalelere ilişkin tüm bilginin, makale yayınlanana kadar gizli kalmasını sağlamalı ve yazar tarafında herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal fark ederlerse editöre raporlamalıdırlar.